Stop tienerzwangerschappen

Onderzoek ◊ Strategie ◊ Actie

Casa do Zezinho is er voor kwetsbare kinderen

Al zo’n 20 jaar werkt Casa do Zezinho met kwetsbare kinderen en adolescenten uit diverse favela’s van Sao Paulo. Deze favela’s zijn onderdeel van de zogenaamde Driehoek van de Dood. Casa do Zezinho ontvangt wekelijks 1.200 kinderen uit diverse omliggende favela’s. Ze krijgen eten, bijscholing, handvaardigheden en sport.

Doorbreek de armoedecirkel

Tienerzwangerschappen zijn een groot probleem in de favela’s van Sao Paulo. Door vroegtijdige zwangerschappen wordt de armoedecirkel niet doorbroken. Daarom heeft Zest in samenwerking met Casa do Zezinho in Sao Paulo in 2012 een project opgestart om tienerzwangerschappen te voorkomen door het geven van trainingen aan jongeren.

Dit project droeg bij aan de bewustwording van tieners in de favela’s en reikt verder dan alleen de kinderen die getraind worden. Zij delen hun ervaring met anderen, waardoor meer kinderen profiteren. Het resultaat was dat het percentage tienerzwangerschappen onder de deelnemers drastisch terugliep.

Crowdfunding

Zest financierde dit project door in Nederland een crowdfunding actie op zetten. De actie werd ondersteund door een documentaire die Zest in Sao Paulo maakte.