Oneerlijke concurrentie
Nederland kent naar schatting maar liefst 270.000 tractoren en talloze aanhangers achter tractoren. Deze worden veel op de openbare weg ingezet. Het gaat niet alleen om agrarische doeleinden. TLN vindt dat voor tractoren op de openbare weg dezelfde regels en kwaliteitseisen moeten gelden als voor vrachtauto’s. Dit is nu niet het geval. Hierdoor zijn het milieu, de verkeersveiligheid en het economische ‘level playing field’ de grote verliezers.
Bij de inzet van tractoren gelden minder regels en kwaliteitseisen voor zowel voertuig als bestuurder, in vergelijking met vrachtauto’s en hun chauffeurs. De oneerlijke concurrentie wordt bepaald door een lange lijst kostprijsbepalende aspecten: geen APK-keuring(kosten), dodehoekspiegels, achteruitrijdsignalering, onderrijdbeveiliging, stootbalken/bumpers, contourmarkering, verplichte nascholing van chauffeur, rij- en rusttijden, motorrijtuigenbelasting en lagere milieueisen.
Onwenselijk
Dit alles mondt uit in een aanzienlijk kostenvoordeel, waardoor de inzet van tractoren aanzienlijk en onwenselijk toeneemt. Dit gaat ten koste van goederenvervoer met de vrachtauto, die wel aan allerlei regels, normen en heffingen onderhevig is.
Zest initieerde een campagne om dit probleem zichtbaar te maken. Inmiddels is het T-rijbewijs gerealiseerd. En er komt een kentekenplicht voor trekkers, in combinatie met een verhoging van de maximumsnelheid naar 40 kilometer per uur.